CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

"Wahai Tuhanku, berikanlah ampun dan kurniakan rahmatMu"



Monday, June 28, 2010

Mayat Baca Yassin


Assalamualaikum...

Seringkali kita tiada masa utk mendgr tazkirah ..mklumlah kita sibuk ngan keluarga, anak2 serta kerja yang tidak pernah habis..teringat aku wktu kat sekolah agama..kita sering ingat utk mkn.. tetapi seringlupa utk memberi mkn pada roh kita...x tahulah mcmmana rupanyer? kurus ke ..gemuk ke....so ada tenaga ..ada masa..aku akan share sebyk mungkin tazkirah ngan kwan2ku.....yg ini aku ambik dri laman blog somebody...thanx very much to him...

Ini adalah cerita benar yang telah diceritakan oleh pelajar-pelajar Malaysia di Arab Saudi..

Peristiwa ini baru saja berlaku dan disahkan benar oleh Ustaz Halim Naser....penceramah bebas yang amat terkemuka di Malaysia ..

Ceritanya begini.. Pada suatu hari di musim haji yang lepas, pelajar Malaysia yang sama-sama menunaikan haji telah mengikut seorang Arab untuk mengebumikan mayat seorang yang meninggal dunia pada musim haji. Makam tersebut terletak di Ma'la....tempat pengebumian para jemaah haji yang meninggal dunia di Mekah....

Cara yang mereka kebumikan mayat ialah dengan cara meninggalkan mayat dalam lubang yang disediakan Dan menutupnya untuk kira-kira lapan bulan. Selepas lapan bulan, lubang itu akan dibuka semula untuk mengebumikan mayat yang baru.

Pada hari tersebut, apabila satu lubang dibuka untuk mengebumikan mayat yang baru, orang Arab tersebut bertempiaran lari kerana dia nampak mayat sedang bersila, bukan tidur seperti kebiasaannya. Penuntut Malaysia ini memberanikan diri merangkak ke dalam kubur tersebut untuk melihat dengan lebih jelas. Hasilnya dia mendapati memang mayat tersebut sedang bersila dan mayat tersebut sedang membaca Al Quran, dan Al Quran tersebut memang yang asli.

Selepas dilihat seterusnya. Ayat Quran yang terbuka ialah Surah Yasin. Satu lagi perkara ialah mayat tersebut tidak reput , kain yang membalutinya juga tidak reput. Yang reput hanyalah kapas yang diletakkan di antara mayat dengan kain kapan (kain ehram).

Setelah dibuat kajian, rupa-rupanya mayat tersebut ialah mayat seorang Negro yang kerjanya ialah membersihkan Baitullah daripada tumpahan air zam-zam. Kerjanya tiada lain selain daripada membersihkan Baitullah jika ada tumpahan air zam-zam. Jika tiada tumpahan , dia kan duduk di satu sudut Baitullah dan membaca Surah Yasin. Itulah kelebihanya bagi orang yang berbakti ke jalan Allah... Inilah yang membuatkan aku semakin berkobar-kobar untuk mengunjungi Baitullah... .

Selepas peristiwa itu, lubang kubur itu pun di patri dan ditandakan agar tiada mayat lagi yang akan dikebumikan di situ..... sumber renungan kita. Inilah bukti akan janji-janji Allah pada hambaNya yang taat dan ikhlas bekerja keranaNya.

Petikan dari kiriman email bertarikh 7 Julai 2009.

Friday, June 25, 2010

Basikal ohh basikal


Salam..

Citer pasal basikal ni..dah dekat 20 tahun dah aku tidak berbasikal..kali terakhir waktu aku tingktan 3..pgi sekolah agama naik basikal ..kira2 5 km jugk jauhnyer..dulu2 siap angkt kaki lagik bila turun bukit...itu zaman dulu2...hehehe

Nak dijdikkan citer minggu leps aku n hubby beli basikal..konon nak beriadah n bersenam..since kitorg bila berjogging ni..buat sakit kaki..so...cycling pun ok kot.. hari Ahad tu aku n hubby pun berbasikallah ..konon nak round sampai ILIM tu..hehehe..first time aku bwk..basikal tu goyang2..hahaha..aku xleh control balancing dia..apalagik kena gelak ngan hubby n anakku...aku bwk jugk..tpi sampi nak naik bukit lepas petronas..aku dah give up..tenaga aku mcm xder..nak kayuh pun tak boleh..last2..aku ckp ngan hubby..pgi sorng2..aku patah balik..lepas tu aku bwk basikal round kat playground depn umah aku...hahaha...jadiklah...tulah ingat tenaga mcm dolu2..ha..ambik ngko..last2 aku cyling ngan anak2 aku..best jugak...kira ada aktiviti jugklahh..

This weekday mungkin ke Putrajya kot...kat sana kurang sikit bukit..hehehe..frenzz..x mau joint???

Monday, June 21, 2010

Sakit ada penawrnyer kecuali mati..



Assallamualaikum..

Kali ni aku nak citer pasl pengalaman aku bawk ank aku berubat di Muar hari Sabtu yg lepas..smbil2 tu kitaorg jln2 crik mkn kat rumah adik iparku..

Kesian ngan anak2 ku..diorg semua ada semput..asal minum air sejuk ajer mesti btuk2 lepas tu..pendekkata diorg ni ice cream pun tidk bole mkn...hilang satu nikmat dunia kan..yelah zaman kita kecik2..semua benda bole mkn..ni diorg? tgok ajerlah...

Adik ipar ckp ada kaedah perubatan Homopati di temptnyer..anaknyer yg ada semput tu..alhamdullillah dah siht n x perlu le sampai masuk hospital n kena ambik 'nebullizer'. jdik aku, husband n ank2 semuanya pgi jumpa doc tu...tpi yg peliknya cara rawtn..?? Doc tu ambik nama, tarikh lahir..semua benda2 besi kena letak tepi..lepas tu terus dia bole 'generic' hasilnya...dia bole tahu IQ berapa, asic uric , sakit aper n mcm2lah..pelik jugak mcmmana doc tu tahu..katanyer dia pakai kuas aura...huhuhu Wallahualam...lepas tu ubat semua sama dn dah diisi siap2 dlm bekas ..dia dah cmpur secra aura..setiap org cmpurannya berbeza...issh musykil sungguh aku..mcmmana dia buat..dlm hati aku berkata..dia ni pakai mandrem aper? tpi suami aku ckp ..kita cuba ajer..Allah yg akan tolong kita...so kitaorg follow ajer...smlm aku dah start makn ubat tu..rasa mcm mkn glukos ajer..tpi tak per..between 2 weeks ni..kitorg akan tgok perubhannya..especially ngan Izzwan..hopefully he'll recovered..kesianlah dgn sikecik ni..sampai kena sedut kahak dia..n terpaksa pakai alat 'gas' tu setiap masa..

Kat sini aku jot down ..benda2 yg kitorg kena pantg selama 2 minggu..adussss lamanya..semuanya mknan favourite tu..
  1. Ikan-ikan bilis, selar, kembung, cencaru, tongkol, bawal hitam, tenggiri batang/ sotong/udang( huwaaa ) etc,
  2. Daging- lembu/organ dlman lembu/ayam
  3. Kekacang-kcg pnjg, buncis/bendir, kcg hijau & kacang tanah (huwaaaa)
  4. Buah2an-Nangka/Cempedak/sukun, rambutan/pulasan, mata kucing/longan, anggur hijau, epal hijau, buah asam & kuini
  5. pisang- tanduk, nangka, berangan, emas, raja & awak
  6. COKLAT...my feveret tuuuuu
  7. Kuih muih/ biskut bercoklat

Amacam? rasa2 bole control tak? xkan le hari2 kitaorg nk mkn telur n ayam ajer?? Takperlah..cubaaannnnn
Semoga berjaya...hahahaha

Monday, June 14, 2010

new layout..ngeh ngeh ngeh

frenz...hehehe...berubah2 lagik layout...jgn komen aarr...masih dlm proses pengubahsuaian...ngeh ngeh ngeh...

Tuesday, June 8, 2010

Cuti sekolah oh cuti sekolah

Dah masuk bulan 6...cuti sekolah pun bermula..rutin biasa yang anak2ku akan tanya.."kita tak pgi mana ke ma? duduk hotel best..ada kolam renang..."..ayat2 baik anak2ku untuk berjln2..tpi kitorg tidak plan kemana2 coz byk no nyer jemputan kenduri kawin bulan ni...this week ajer penuh ngan jemputan...minggu dpan nak blik kg pulak..ada kenduri jugak..so anak2..kita jaln2 blik kg ajerlah..best jugak bila lama dah blik kg nih...kalau bole dok seminggu kat kg pun bole..tpi biasalah..suamiku...times is money ... tidak boleh dituang...huhuhu

Dilema bila diorg dok kat rumah..kena buat rules kat diorg nih...pagi mesti sembahyng...buat kerja tuisyen dulu...then baru bole main games... kena bagi jugak kat bebudak nih..daripada diorg merayau kat rumah org lain..kitaorg x percaya lepas bebudak ni main2 kat luar...yelah 'crime scenes' sekrg banyak berlaku..bimbang jugak berlaku apa2 kat anak2ku..bak kata org..malang x berbau...bila anak2 membesar..lagilah macam2 perangai ...anak2...
Minggu depan ajerlah..kalau ada masa kitorg cadang bwk tngok wayang...itupun ikut masa ayah dia...p/s..kerja yah jgn x kerja...